Katten die hun kop scheef houden en gezondheidsproblemen

Katten die hun kop scheef houden en gezondheidsproblemen

Het vestibulair syndroom of syndroom van de scheve kop bij de kat komt redelijk vaak voor bij deze dieren. Het kan soms samen gaan met duizelingen, braken en evenwichtsstoornissen, enz. Om het te verhelpen, moet je je kat zo snel mogelijk naar de dierenarts brengen. Alleen een scanner of een MRI van het oor en de hersenen kunnen bepalen wat de oorzaken zijn van het vestibulair syndroom en tot een gepaste behandeling leiden.

 

Oorzaken van het vestibulair syndroom bij de kat

De kat kan om volgende redenen een vestibulair syndroom hebben:

 

een hersenletsel of een letsel in het interne oor

een goedaardige tumor in het interne oor of in de hersenen

een hersenschudding

een acute oorontsteking

Gaat het om een aandoening van het oor (tumor, oorontsteking, letsel), dan kan je kat bij een snelle tussenkomst binnen enkele dagen zijn vitaliteit terugvinden. In het geval van een hersenletsel is de behandeling langer en ingewikkelder, maar meestal redt de kat het wel en kan hij weer normaal verder leven.

 

Wat te doen als je kat zijn kopje scheef houdt?

Misschien houdt je kat zijn kop af en toe scheef omdat hij daar zin in heeft. Je moet je alleen zorgen maken als hij zijn kop ook bij verplaatsingen scheef houdt en helemaal niet meer recht. Soms valt je kat ook ten prooi aan misselijkheid en evenwichtsstoornissen, wankelt hij op zijn poten en draaien zijn ogen alle kanten op. Jammer genoeg kan je zonder medisch onderzoek je kat niet verlichten… Het enige wat je dus kan doen is je dier zo snel mogelijk naar de dierenarts brengen zodat deze de gepaste onderzoeken uitvoert.

 

Het syndroom van de scheve kop geeft geen waarschuwingssignalen, het kan van de ene seconde op de andere optreden of er enkele dagen over doen om uit te breken. Wees in elk geval aandachtig, reinig vaak zijn oren om oorontstekingen te voorkomen en breng hem naar de dierenarts van zodra er alarmerende signalen optreden.

Volgende →