Wordt mijn kat blind?

Wordt mijn kat blind?

Wat zijn de tekenen dat mijn kat het zicht verliest?

 

Zoals bij alle ziektes, kunt u ook een verminderd zicht in een vroeg stadium opmerken als u de tekenen maar herkent. Preventie is echter het belangrijkste! Neem een niet te felle lichtbron en hou die op de ogen van de kat gericht. De pupil moet meteen reageren op het licht door zich te vernauwen. Als de reactie zwak is, wijst het op een beginnend probleem met het zicht. Andere tekenen die erop wijzen dat uw kat mogelijk een oogprobleem heeft, zijn een gebrek aan reactie of geknipper met de ogen wanneer een bolletje wol of ander stuk speelgoed in zijn gezicht slaat. Of uw kat lijkt zijn speelgoed niet te zien.

 

Uw kat kan angstig worden door dit verminderde zicht en miauwt dan meer dan gewoonlijk, alsof hij niet weet waar u bent en hij u zoekt. Dit kan vooral ’s avonds of ’s nachts voorvallen wanneer er minder of helemaal geen licht is.

 

Een kat die zonder aanwijsbare reden zijn hygiëne verwaarloost en op de raarste plaatsen zijn behoeftes doet, vindt misschien moeilijk de weg naar de kattenbak. Hij doet dus zijn behoeftes waar hij zich bevindt.

 

Het laatste symptoom dat op een sterk verminderd zicht of zelfs volledige blindheid duidt, is natuurlijk het gedrag van de kat. Hij lijkt verloren, gedesoriënteerd. Hij botst vaak tegen meubelen, mensen en muren aan en lijkt geen herkenningspunten meer te hebben. Hij kan zich niet meer oriënteren en wanneer u uw diertje van nabij onderzoekt, ziet u dat zijn pupillen volledig verwijd en star zijn.

 

Als men de zichtproblemen op tijd ziet en er snel mee naar de dierenarts gaat, kunnen ze meestal doeltreffend aangepakt worden met een aangepaste behandeling in de vorm van oogdruppels, medicatie of een operatie. In meer ernstige gevallen leiden de symptomen tot blindheid.