Label Biogarantie:

label biogarantieIn België wordt het Biogarantie-label door de consument voor 54% beschouwd als één van de meest betrouwbare labels. Het label wordt gebruikt voor de certificatie van producten afkomstig uit de biologische landbouw. Op deze wijze is elke burger die een Biogarantie-label product (voeding of textiel) koopt, verzekerd van een GGO-vrij product zonder toegevoegde chemicaliën. Maar de selectiecriterium van het Biogarantie-label houden ook rekening met de sociaaleconomische en milieu-omstandigheden van de productie.

 

Ontstaan en evolutie van het label

 

In 1986 verzamelen een reeks van biologische landbouworganisaties zich binnen de Nationale Unie voor Biologische Landbouw. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de aanbestedingen samen te brengen, en zo te komen tot één enkel label en controleorganisme. Dit heeft in 1987 geleid tot de oprichting van Biogarantie, met als eerste taak de garantie van de biologische oorsprong van producten. Maar in 1991 heeft de Europese Unie een specifieke reglementering voor biologische landbouw goedgekeurd. Dit wort de basis van de Biogarantie beginselen tot 2011. Het toepassingsgebied van het label wordt uitgebreid en zal vanaf 2011 eveneens de ecologische, sociale en economische duurzaamheid van de voorgelegde producten garanderen.

 

 

Ecologische garanties van het label

 

Biologische producten die erkend werden door het Biogarantie-label moeten voldoen aan de Verordening nr. 2092/91. Ze worden geproduceerd zonder GGO's, pesticiden of chemische substanties. Nitraten, nitrieten en gelatine afkomstig van andere dieren dan wilde vis zijn uitgesloten in het productieproces. Bovendien ondertekenen de producenten met het Biogarantie-label een overeenkomst waarin staat dat zij hun afvalproductie, hun water- en energieverbruik moeten verminderen. Plastic en PVC-verpakkingen zijn verboden, tenzij ze kunnen worden gerecycleerd.

 

Andere garanties van het label

 

Op economisch vlak, bevestigt het label dat de aankoopprijs van elk goedgekeurd product eerlijk werd vastgelegd. Dit principe laat toe dat elke speler in het productieproces (producent, verkoper, consument) voordeel haalt uit het product, zonder enige benadeling. Bovendien moeten bedrijven die gebruik maken van producten uit derde landen in hun productieproces een verplicht “Fairtrade” attest kunnen voorleggen. Dit geldt zowel voor levensmiddelen- als voor textielbedrijven.

 

Biogarantie, een gecontroleerd label

 

Biogarantie staat onder het toezicht van 2 instellingen: Certisys en Blik-Integra. Deze twee onafhankelijke organisaties zijn in heel België aanwezig en volgen dezelfde sanctienormen op. Zij zorgen voor een strikte en respectvolle opvolging van de Biogarantie richtlijnen.