Label OKO Tex:

Label OKO TEXHet OKO Tex-label (ook geschreven OEKO TEX of ÖKO Tex) is een Duits label. Dit label geeft de consument de garantie dat hij milieuvriendelijke textielproducten zonder schadelijke stoffen koopt. Dit label is actief in ongeveer 80 landen en beschikt over 14 onderzoeks- en controleorganisaties in Europa en Japan.

 

Op welke producten vind je dit label?

 

Het gaat om de meeste textielproducten of producten die textiel bevatten: speelgoed, kussens, lakens, kleding, enz. In het bijzondere geval van kleding verschijnt het OKO Tex label op het artikel als alle accessoires (knopen, ritssluitingen, haken) ook OKO Tex gecertificeerd zijn.

 

Welke garanties voor een OKO Tex-label?

 

Een product met OKO Tex-label kopen garandeert:

 

  • Een product zonder zware metalen, pesticiden of andere gevaarlijke chemische stoffen
  • Een product zonder schadelijke stoffen voor de huid
  • Een product dat geen allergieën veroorzaakt

Een gecertificeerd OKO Tex product is een gegarandeerd onschadelijk product voor de menselijke gezondheid. 

 

 

OKO Tex 100 ou OKO Tex 1000-label?

 

Het OKO Tex 100-label wordt onder 2 verschillende vormen afgeleverd: OKO Tex 100 en OKO Tex 1000. De eerste versie is de in 1992 opgerichte standaardversie van het label. De belangrijkste grondbeginselen worden gevormd door de wetten die het gebruik van producten die schadelijk zijn voor de gezondheid in de textielindustrie te verbieden. De OKO Tex 1000 versie is veel recenter. Naast de principes van het OKO Tex 100 label, omvat het ook milieucriteria. Een product met het OKO Tex 1000 label is dus niet alleen gecertificeerd als zijnde vrij van schadelijke producten, maar ook als zijnde geproduceerd onder milieuvriendelijke omstandigheden.

 

 

Controle en toekenning van het label

 

Verschillende organisaties zijn verantwoordelijk voor het toezicht van de OKO Tex richtlijnen. Ze zijn specifiek aan elk land waar het label gevestigd is. Voor de toekenning van het label, moet een formulier ingevuld en opgestuurd worden naar één van de erkende laboratoria. Nauwkeurige informatie is vereist, waaronder de aard van de grondstoffen, de identiteit van de leveranciers, de verschillende verkregen certificeringen, enz. Na deze testen wordt het label voor één jaar toegekend. Het label kan op aanvraag vernieuwd worden, op voorwaarde dat het bedrijf de OKO Tex criteria blijft respecteren.