Katten en kusjes: waarom houden ze er niet van?

Katten en kusjes: waarom houden ze er niet van?

Waarom weigert mijn kat kusjes te krijgen? Vaak zijn katten lief, aanhankelijk en geduldig, maar van kussen willen ze niet weten. Ze duwen hun baasje met hun pootje terug als die hem een kus wil geven. Ze voelen zich niet op hun gemak, springen uit de armen. Waar komt deze reactie vandaan?

Vergeet niet dat katten ondanks hun status als huisdier  toch roofdieren blijven. En roofdieren haten het om in het nauw gedreven te worden en voorzien altijd een plan om te ‘ontsnappen’.

 

De kus, een teken van respect voor de kat

Zijn instinct is dus sterker dan zijn liefde voor u!

De kus is bij een kat een teken van respect. En met kus bedoelen we een likje, een soort mini-wasbeurt. Als katten dit likje aan een ander dier geven, laten ze  weten dat ze de positie van het andere dier te respecteren.

Als u dus hetzelfde doet bij uw kat, zegt u hem dat u hem respecteert. Maar omdat u boven hem staat, kan hij dit teken van respect niet aanvaarden.

De socialisatie van katten is gebaseerd op het respect van sociale posities tijdens de ritualisatie. De kat respecteert dan een soortgenoot of een mens als hij de rituelen vrij kan uitoefenen zonder  die van anderen met de voeten te treden. Zo is de kus bij de kat een symbool van « laisser-aller ». Hij begrijpt maar niet waarom u goed geoliede gewoontes en rituelen in vraag stelt.

 

Stresserende knuffels

Een kat houdt er niet van in een benarde positie te komen zonder een uitweg te voorzien. Dit soort situatie kan hem bang maken en stresseren.

Als u uw kat een knuffel wil geven zonder gefrustreerd te raken en zonder het hem ongemakkelijk te maken, laat hem dan zelf naar u toe komen. Laat hem vrij in zijn bewegingen en sluit hem niet op in uw armen. U kunt ook uw wang tegen zijn kopje wrijven.