waarom zijn katten zo bang van water

waarom zijn katten zo bang van water

Wordt uw kat ook zo angstig als enkele druppels van de kraan of het bad per ongeluk op zijn vacht terecht komen?  Dat is normaal want net als de meeste katachtigen, houdt uw poes niet van water. Dit gedrag wordt niet altijd begrepen maar is te verklaren door de oorsprong van deze dieren onder de loep te nemen.

 

Katten zijn oorspronkelijk woestijndieren

 

Katten stammen uit woestijngebieden in het Midden-Oosten en leefden dus oorspronkelijk in een omgeving waar water heel schaars was. Het contact met water kwam er slechts nadat de soort zich over de rest van Azië en Europa verspreidde. Katten hebben echter altijd een zekere achterdocht tegenover water behouden. Water fascineert hen wel, bijvoorbeeld als het uit de kraan stroomt, maar wordt nooit helemaal geaccepteerd. Katten zien het als een potentieel gevaar dat ze niet kunnen controleren en dat ze moeten wantrouwen en vermijden.

 

Enkele rassen vormen een uitzondering

 

Met de evolutie en de geografische verspreiding, hebben sommige rassen zich aangepast aan de aanwezigheid van water en is hun attitude tegenover het goedje veranderd. Maine Coons en Siberiërs, die uit bosachtige gebieden komen, zijn minder bang van water. Soms zitten ze voor een glas, een bokaal of de rand van het zwembad om hun weerspiegeling en de golvende bewegingen van het water gade te slaan… En als een paar druppels water op hen vallen schrikken ze niet niet noodzakelijk. Het zijn zelfs uitstekende zwemmers en redden zich met gemak uit een zwembad of bad.

 

Uw aquariumvissen zijn dus gewaarschuwd! Zelfs al beschouwt uw kat de vis niet meteen als een lekker maaltje waarop hij jacht moet maken, hij zal het beestje toch in de gaten houden en het proberen te vangen als het even een sprongetje boven het water maakt. En als hij het visje proeft en lekker vindt zal dit zijn jachtinstinct wakker maken. Het aquarium wordt dan zijn voorraadkast en hij zal niet aarzelen het water te trotseren om bij zijn zwemmende hapje te komen!

 

Kan ik mijn kat laten wennen aan water?

 

Hoewel dit niet gangbaar is, kan u uw kat af en toe een bad geven. Maar dan moet u de kat er op jonge leeftijd al aan laten wennen om heftig tegenstribbelen te vermijden. Begin dus met korte wasbeurten in lauw water. Geleidelijk aan zal uw kat de voordelen van baden leren waarderen.