Zonneslag bij honden : preventie, symptomen en behandeling

Zonneslag bij honden : preventie, symptomen en behandeling

Honden hebben niet over het hele lichaam zweetklieren zoals mensen en zijn daarom veel gevoeliger voor warmte dan wij. Een zonneslag is dan ook vlug gebeurd en kan uw viervoeter zelfs doden. Hoe reageert u het best om uw dier te beschermen?

 

Welke honden zijn het meest gevoelig voor een zonneslag

 

Jonge honden en brachycefale rassen zoals pekinezen en bulldogs krijgen gemakkelijker een zonneslag. Dit geldt ook voor oudere honden en honden die aan hartziektes lijden. Uw hond in volle zon laten zitten of gedurende een lange tijd in een warme auto laten, vergroot eveneens de kans op een zonneslag. Ook honden die in een dakappartement leven kunnen in de zomer last krijgen van de warmte.

 

De symptomen van een zonneslag bij honden

 

Het eerste teken van een zonneslag bij honden is de verhoging van de lichaamstemperatuur: die overschrijdt nu de 40°. De ademhaling wordt sneller en er vormt zich speeksel op de lippen. Een hond met een zonneslag blijft gewoonlijk op de zij liggen omdat hij niet meer kan rechtstaan of zich verplaatsen. Zijn neus en ogen kunnen heel rood worden, hij heeft verteringsstoornissen (diarree, braken…), bloedt uit zijn neus, geeft bloed over, heeft een zwakke pols, lijdt aan stuiptrekkingen, en kan zelfs in een comateuze toestand terechtkomen.

 

Behandeling

 

Als uw hond aan een extreme hitte is blootgesteld en één van bovenstaande symptomen vertoont, moet u eerst zijn temperatuur opnemen en hem vervolgens helemaal natmaken met koud water. Vermijd echter ijskoud water. Plaats hem onder een ventilator en masseer hem zachtjes. Contacteer ondertussen uw dierenarts en ga breng uw hond er zo snel mogelijk naartoe.

 

Hoe voorkomt u een zonneslag bij uw hond?

 

Om uw hond tegen een zonneslag te beschermen moet u hem uit de zon houden en hem niet in kleine, slecht verluchte ruimtes laten zoals auto’s in de zon. Zelfs een plekje in de schaduw is bij heel warm en vochtig weer niet aanbevolen. Laat uw hond geen fysieke activiteiten ondernemen wanneer het echt warm en vochtig is en laat altijd water tot zijn beschikking staan. Zorg er eveneens voor dat de ruimte waar hij zich bevindt goed verlucht is en houd uw hond uit de zon.